Inaudit

Indaudit és el nom de l'últim espectacle del Grup Montgrí Dansa. És un recorregut per la biografia musical del compositor Vicenç Bou. L'espectacle es va estrenar el 27 d'agost del 2010 al vespre a Torroella de Montgrí. La direcció artística i coreogràfica és a càrrec de Sebastià Vilanou, i la música, interpretada en directe, és del compositor Jordi Molina.




Vicenç Bou 1885-1962
Va rebre les primeres lliçons de música del seu pare, Genís Bou, músic de la cobla La Lira, de Torroella de Montgrí, formació en la que va començar a actuar quan tenia quinze anys.
Va ser alumne del mític flabiolaire i director dels Montgrins, Pere Rigau. A la mort d’aquest, el 1909, el va succeir assumint-ne la direcció i tocant el flabiol i el violí.
Aquell mateix any va escriure les primeres sardanes; Esperança i Cants de maig. A les dècades dels anys 1910 i 1920 va donar a conèixer una sèrie de títols que han esdevingut antològics: El saltiró de la cardina, L’anell de prometatge, Angelina, Girona aimada, Llevantina, entre molts d’altres.
Lluís Albert ha descrit de manera magnífica l’aportació de les sardanes d’en Bou en aquells anys d’expansió de la sardana per tot Catalunya: “Vicenç Bou, amb les seves arrauxades melodies dotades d’una exuberant vitalitat i un optimisme esclatant, va marcar nous camins a la sardana, que en ales de la seva inspiració va cobrar un impuls dinàmic, difícil de trobar en els seus antecessors. La sardana ingènua i bucòlica, romàntica i sentimental, es va transformar en una dansa que electritza les multituds.”
El 1929 va deixar els Montgrins. Després d’uns anys difícils tant a nivell personal com col·lectiu, el 1948 es va retrobar a si mateix i va tornar a compondre: Pescadors bons catalans, Torroella, vila vella , Record de Calella.
Les sardanes d’en Bou s’han popularitzat a través dels més diferents intèrprets: cobla, cantants solistes, orquestres simfòniques i formacions de les més diverses composicions que les han convertit en patrimoni del poble. No tot el que va escriure en Bou, però, van ser sardanes. A Inaudit, hem recuperat algun vals i pasdoble extrets del fons dipositat al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.
El 2010 se celebra el 125 aniversari del naixement i el 2012 el 50 de la mort d’un dels més populars compositors de sardanes: Vicenç Bou.
El Grup Montgrí Dansa, de Torroella de Montgrí, la mateixa vila on va néixer i morí en Vicentet, no podia deixar passar per alt aquests esdeveniments i ha volgut fer-ho amb el que sap fer millor: un espectacle de dansa d’arrel tradicional.
Bou és conegut per les seves melòdiques sardanes escrites en el primer quart del segle XX i fins a mitjans del mateix segle. Unes melodies altament inspirades, despullades de qualsevol atreviment harmònic i que el poble ha fet seves. Ara les volem presentar amb una visió diferent de com Bou les va concebre i, sense que perdin la seva frescor original, poder-les gaudir dins una composició musical on hi conviuran ritmes diferents que permetran fer unes coreografies diverses i atractives.
A Inaudit escoltarem Mimosa i Llevantina, entre altres títols, instrumentades i tocades d’una manera ben diferent de com fins ara les hem sentit. Les ballarem fora dels curts i els llargs de la tradicional sardana. Tot això sempre fet, però, amb el més gran respecte per l’obra d’en Bou i amb la voluntat de fer-la arribar al públic del segle XXI, fent evident la validesa de les seves composicions més enllà del pas del temps.
Inaudit és un recorregut per la biografia musical d’en Bou com es pot deduir de les diferents parts que conformen l’espectacle:
  • Introducció
  • Aires de canvi
  • Festa a la plaça
  • Popularitat
  • No solament sardanes
  • Melodia i sentiment
  • Lletra i veu
  • Bou sí, Bou no
  • Ombra i llum
  • Nou esclat
Inaudit, segons el diccionari de l’ Enciclopèdia Catalana, significa “Mai no sentit, increïble, extraordinari en alt grau”. En el nostre espectacle partim de melodies sempre sentides, increïbles, extraordinàries i, amb aquesta proposta i nou enfocament, volem que segueixen essent més vives que mai i que l’espectador, en acabar l’espectacle, exclami: INAUDIT!!

Pots descarregar el fulletó aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada